Tävingsrapport Rally Småland

Tävling: Rally Småland, Nässjö MK mfl.
Förare: Erik Telehagen
Mästerskap: SSRC, DM

Planen var från början att vi skulle åkt upp till Nässjö redan på fredagskvällen, men då vi fick slutinstruktionen med besiktningstiderna så bestämde vi oss för att åka upp lördagmorgon trots allt.

Erik och Tobias hämtade mig vid strax efter 06 för att åka ut till Risinge där vi mötte upp Peo med buss och lastad rallybil. Sedan började resan mot Rally Småland.

Både jag och Erik var grymt taggade, om än väldigt glömska visade det sig i anmälan. In till anmälan, kommer på att plånboken ligger kvar i bussen, springer ut, in igen, anmäler oss, klistrar dekaler, in i besiktningshallen, kommer på att fordonspärmen ligger kvar i bussen, springer ut, in igen, besiktigar och kör sedan ner mot Brinellgymnasiet där start och mål skulle vara.

Startnummer för dagen var 139, först ut i klassen. När klockan var strax efter 11 så lämnade vi starten och tog sikte på SS1, galet taggade då vi hade helt klart för oss vad som stod på spel i denna tävling.

SS 1 Prosttorp 8,04km
Sätter ett bra tempo och även om min notläsning inte är 100% så funkar det dugligt, dock var vi väldigt förvånade då vi kommer i mål och får tiden. Snabbaste 2WD och andra bil totalt efter Stoffe Nilsson. Det mina vänner, klassar jag som helgalet! Tiden är ju då också bäst i klassen, 6,5sekunder före ständige konkurrenten Robert Scholander. Incar hittar ni här!

 

SS2 Högakull 11,0km
Vi känner att det må ha varit liite överladd på SS1 så vi tar ner det ett halvt steg och kör på i ett tempo vi känner att vi behärskar. Inga konstigheter bara jäkligt roligt att åka rally. Snor åt oss ytterligare en sträckseger, 5 sekunder före Scholander. Behåller platsen som snabbaste 2WD dock trillar vi ner till en tredjeplats totalt då brorsan nu går om. (Ja, det var jäääkligt gött att vara före honom på SS1)

SS3 Dimmö 4,07km
Håller i samma tempo som tidigare då vi känner att det är en bra nivå. Kort men spännande sträcka. Sätter bästa tid i klassen men tappar någon sekund på A-förarna, Kristian Johansson smiter förbi i totalen (något som vi med bästa förmåga försöker att bortse ifrån under tävlingen, då det faktiskt inte spelar någon roll för SSRC).

Service
Serviceuppehåll på Motorstadion i Vetlanda. När vi går in på service så leder vi klassen med 13,6 sekunder. Scholander/Knutsson på andraplats och Nilsson/Jonasson på tredje.
Allmän koll av bilen under servicen, skiftar däck fram och bak. Peppning från Pappa, Peo och Putte att hålla i tempot men inte ta några onödiga risker.

SS4 Idanäs 5,2km
Har inte jättemycket att säga om denna sträcka, inget som utmärker sig helt enkelt… Utökar ledningen i klassen med par sekunder till, sätter tredje tid totalt i 2 WD.. Bra tempo!

SS5 Vindparken 20,72km
Dagens långsträcka. Förmodligen en av de roligaste sträckorna jag åkt i hela mitt liv. Alla möjliga vägkaraktärer och bara jäkligt rolig väg! Då vi gör en rejält flygtur över ett lyft så visste vi att det var tur att nästkommande serviceuppehåll var lite längre. Vi sätter en bra tid, utökar ledningen med 22sekunder till. Nu uppe på 43,4 sekunder! Tappar en placering i totalen då Åke Jacobsson/Anders Hammarsten fått ordning på sin bil och nu tagit in en del av den tid de tappat. Fortfarande näst snabbaste 2WD.

 På övre bilden ser ni hur mycket man normalt ser av vägen på in-car filmen. Nedre bilden är strax innan vi landar efter lyftet. Man kan säga att det nosade liiiite. Bra smäll! @ninajonasson på instagram finns ett dåligt filmklipp på landningen

Service
Service och lunchuppehåll på motorstadion i Vetlanda. Medan jag och Erik får i oss lite käk så går Peo, Kenneth och Tobbe igenom bilen. Inga konstigheter. Avgassystemet hade blivit lite upptryckt i landningen men i övrigt allt ok. Skönt!

SS6 Eckereda 6,75km
En kort transport ut till sträckan, 2,5mil kvar av tävlingen så absolut långt kvar!
En bit in på sträckan så har vi dagens moment. Glider ut långt i en vänstersväng och umgås lite med en jordvall innan vi kör vidare, får senare reda på att mååååånga har haft problem i denna sväng. Får ett litet wake-up call, vi leder med över 40 sekunder. Mycket står på spel och det vore onödigt att riskera något. På något sätt så tar vi ändå sträcksegern i klassen.

 

SS7 Djuvanäs 6,56km
Något mer avvaktande körning, tror både jag och Erik blev lite oroliga vid jordvallen på SS6.. Nåja, Scholander plockar in 2 sekunder på oss. Enda sträckan för dagen där vi inte tar sträcksegern.
Inför sista sträckan såg det ur såhär i klassen.

 

SS8 Bodanäs 11,07km
Då vi tappat en placering i totalen, Bellborg tog sig förbi, så var vi nu åter laddade för att hålla in i mål. Kan lova er att det var jubel i bilen strax innan vi passerat målskyltarna. Vi klarade det! Och vi gjorde det grymt jäkla bra! Sätter en tid som räcker för att klättra tillbaka till en FJÄRDE plats totalt och därmed näst snabbaste 2WD. Hatten av för Kristian Johansson som åkte som en tok hela dagen!

 
Klassen vinner vi med 46,2sekunder ner till Scholander/Knutsson och drygt 2 minuter ner till Smedberg/Gyllenswärd på tredjeplats.

Glädjen som infann sig var heeeelt otänkbar! Seger i DM och säkrade tredjeplatsen i SSRC-prispottlista. Sååå jäkla gött! Stora leenden hela vägen in till slutmål. Där får vi dock reda på två saker. Först och främst får vi reda på att Oskar och Björn har rullat hårt på sista sträckan och att ambulans har åkt in på sträckan. Man kan säga att det blev en känslomässig bergochdal-bana..

Får sedan besked av Pappa att både Oskar och Björn är ok men chockade och blåslagna. Strax efter detta kommer Marie på Resultatservice och berätta att Martin Olsson tvingats att bryta, vilket innebar att vi klättrade till en andraplats i SSRC-prispott lista!

Vilken tävling alltså. Upp och Ner, upp och ner… Galet!

 Nu blir det uppehåll i tävlandet fram tills SSRC-finalen i slutet av oktober. På återseende!

Kommentera här: