Tävlingsrapport AM Snapphanerallyt.

Tävling:  AM Snapphanerallyt, Hässleholms MK
Förare: Erik Telehagen
Mästerskap: SM



I torsdags eftermiddag efter jobbet så packade vi det sista och började sedan resan ner mot Hässleholm. Självklart så ÖSREGNADE det medan vi packade in allt, men när vi väl kom ner till Hässleholm så var det liiite finare väder i alla fall. Väl där så anmälde vi oss, ställde upp husvagnen och placerade servicebussen där vi ville ha vår serviceplats under helgen.

Vi avslutade kvällen med pizza och skitsnack, fint ska det va!

 

Fredagmorgon så begav jag och Erik oss ut på recce, utan några egentliga konstigheter. Vi hade reccebil lånad av Kronobergs bil, Honda Jazz, skön liten rackare! Vid två tiden så var vi tillbaka inne i Hässleholm. Då hade resten av vårt eminenta servicegäng också hittat dit. Bilen var besiktigad och däcken märkta. Allt var redo inför kvällens sträckor helt enkelt.

Jag placerade mig i en solstol och umgicks lite med noterna, gjorde lite ändringar och förtydligade de anteckningar vi gjort under reccen.

Vid 17 tiden så begav vi oss mot Hässleholms centrum då vi skulle ställa upp på torget och köra över startrampen för att inviga tävlingen.  

Väl ute på garnisonen så upptäckte vi att intercomen stått på, förmodligen sedan förra tävlingen... det vill säga den var heeeelt död... Tur i oturen så var det kö vi sträckan, så medan jag sprang fram till TKn så mötte jag Max Svenssons kartläsare Peter som lugnt och stilla sa att de hade ett extra batteri som han skulle ge till Erik. Så när jag kom tillbaka till bilen så hade vi återigen en fungerande intercom.

 

SS1 Garnisonen 7,5km

Ovant på asfalt, noterna fungerar men vi tycker att det har gått dugligt… Väl i mål så upptäcker vi att Adielsson/Bäck är ljusår före och vi är nästan sist i klassen… Vad göra?

I uppehållet mellan SS1 och SS2 så pratade jag med Asfaltskungen Mats Andersson, frågan: Vad gör vi för fel? Svaret: Ingen aning, men förmodligen kör ni för ryckigt. Kör mjukare!

Med dessa ord och andra peppande kommentarer så begav vi oss ut mot andra vändan.

Foto: Lars Svensson
 

SS2 Garnisonen2 7,5km

Bättre flyt och något hårdare attack, lite mer vana i hur bilen reagerade med asfaltsdäcken. Vi förbättrade tiden med 6 sekunder, men var fortfarande långt efter toppen..

Trist inledning, men vi visste att på grus så kan vi plocka in tid!

Såhär såg det alltså ut efter två körda SS.

 
 

Lördag morgon så hämtade vi ut bilen ur park ferme vid 09.57. Direkt till serviceplatsen för 15min service. Byte från asfaltsdäck till grus, hjulinställning, omställning på stötdämpare och påfyllning av vatten, sen åkte vi ut mot första sträckan för dagen.

SS3 Långaröd1 7,4km
En sträcka som Erik kört 2010 i ungdomsrally, dock på andra hållet, så inte hade vi någon nytta av det… Inför denna sträcka så hade vi alltså 6,5 sekunder upp till Jacobsson/Elfver och bara 1,4 till Alkberg/Åhman som jagade bakom.

Vi får in ett bra flyt och det är en riktigt rolig sträcka. Vi känner att när det är grus, då är vi mer hemma. Vi plockar 4 sekunder till Jacobsson och utökar avståndet till Alkberg med 3 sekunder till. Skönt! Vi sätter fjärde tid i klassen efter Olsson, Larsen och Adielsson.

SS4 Björkeröd 16,22km
En av dagens snabbaste sträckor, ett parti där jag hade 4km väg på 1 sida noter, ruskigt snabbt! Sträckan avslutades i ett knixigare parti med asfalt.. Vi sätter upp ett bra tempo och Hondan får visa vad den går för! Fränt!

Här plockar vi än mer sekunder och avancerar till en sjätteplats i klassen! Får även ett ”Wooohoo” från Erik mitt under sträckan. Spännande!

Service

In till Hässleholmsgården för 20min service. Allmän genomgång på bilen, inga egentliga konstigheter. Kollade så hjulvinklar var okej och fyllde på med bränsle både i bil och besättning. Ruskigt varm dag så gick åt en hel del vatten.

 Foto: Viktor Zettergren- JV Rallymedia

 

SS5 Hovdala 14,71km

Hovdala, oerhört häftig sträcka som går ute på gamla skjutfält. Vi körde Hovdala även 2011 men då i en annan sträckning, så vara bara ett litet parti på mitten som vi kände igen. Här gällde det att ta i.
Vi hade nu 10,4 sekunder upp till Martin Jansson/Lars Blondell som låg på femte plats.

Så jäkla rolig sträcka, dock så slår vi i en sten ungefär mitt på sträckan, ratten sne men vad kan vi göra åt det? Bra tempo gör att vi knappar in på femteplatsen som nu bestod av David Pettersson/Kalle Nattsson. Jansson/Blondell är 0,4 före oss så de ligger kvar på en stadig fjärdeplats.

SS6 Långaröd2 7,4km
Andra vändan på morgonens första sträcka. Här vet vi att vi kan åka fort! Dock kommer vi bara någon kilometer in innan vi blir nedvinkade. Martin Jansson/Lars Blondell låg på sidan i sin Skoda och var när vi smög förbi påväg att klättra ur. Tempoökning efter detta och är i mål endast 2 sekunder efter Adielsson trots att vi var nedvinkade. Gött!

Martin och Lasse, hoppas ni får ihop Skodan tills Linköping!

Efter denna sträcka så passerar vi även Pettersson/Nattsson i resultatlistan och ligger nu på en fjärdeplats i klassen och en tredjeplats i SM!

Service

Service på Hässleholmsgården. Bränsle, hjulinställning och mat! 33 minuter senare var vi återigen på väg ut. Nu mot SS7, en sträcka som vi inte kört tidigare under dagen.  

 

SS7 Tommaholma 9,69km
Pettersson/Nattsson var endast 3 sekunder bakom oss och vi visste att denna sträcka skulle passa R2 bilarna bättre än vår grp-N bil. Vi åker på bra och stabilt men tappar en placering. Vi hade 19 sekunder ner till Jacobsson och bara 1,3 upp till Pettersson.

SS8 Hovdala2 18,16km

Sista sträckan avgör. Lagom nervöst innan start här vill jag lova! Andra vändan på hovdala, dock 4km längre denna gång. Samma sträckning som förra vändan men istället för att köra rakt fram och gå i mål så tog vi vänster i ett vägbyte och fick 4km fantastisk väg till!

Trots en del små misstag så tar vi Pettersson med hela 14 sekunder vilket innebär att vi tillslut landar på en fjärdeplats i klassen och tredjeplats i SM!

När vi rullar över startrampen så får vi även reda på att vi kommit på en tredjeplats i JSM Otrimmat. Något som vi inte ens tänkt på under dagarna. Häftigt!

 

Stort tack till alla som ställt upp under helgen. Ni är ovärderliga. Utan er hade det aldrig gått. Nu kämpar vi för att få ihop ekonomin så att vi kan köra även Linköpings SM-deltävling om 4 veckor. Hoppas vi ses där!

Kommentera här: